Kek Kelapa Gebu & Semerbak Harum. Resipi Ikut Sukatan Cawan Gerenti Jadi

Kek Kelapa Gebu & Semerbak Harum. Resipi Ikut Sukatan Cawan Gerenti Jadi

loading...

Siapa yang pernah rasa kek ini? Ada yang menggelarnya kek Bunga Rampai atau Kek Kelapa. Walau apapun gelarannya, di dalamnya kek ini diletakkan kelapa. Tambah sedap bila kelapa parut yang digunakan ini disangai. Bau aroma kek ini ketika dibakar memang semerbak harum.


 
Kek Kelapa Gebu & Semerbak Harum. Resipi Ikut Sukatan Cawan Gerenti Jadi


 




loading...

Kek Kelapa/Kek Bunga Rampai

 
Bahan-bahan:

Marjerin 1 cawan*
Telo 4 biji*
Ovalet 1 sudu*
Susu pekat 2 sudu*
Gula 1 cawan (x nk mnis bleh kurangkn)*
Esen vanila*
Tepung gandum 2 cawan (ayak)
Baking powder(ayak)
Kelapa kering 2 cawan
Pewarna ikut suke
. Saya guna kelapa parut disangai. Bahagi 3.Warnakan hijau, merah,kuning. Tak ada warna merah letak warna pink.



loading...


Cara memasak:
Pukul semua yg bertanda* dh kembang masukkan tepung gandum dengan baking powder tadi ckit2,



las sekali letak kelapa kering yg dh di warnakan jangan di pukul hanya gaul pakai senduk sahaja gaul sampai rata,bakar kek suhu 170°c 60 minit sekian terima kasih

 



Kredit resipi: Badariah Abdrahman 

 

NAK RESIPI LAIN? Klik sini:

Kek Marble Pandan Gebu 


Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.
________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami: