Cara Buat Daging Goreng Ketumbar Yang Sedap & Harum. Tengah Goreng Tak Sabar Nak Makan

Cara Buat Daging Goreng Ketumbar Yang Sedap & Harum. Tengah Goreng Tak Sabar Nak Makan

Daging goreng ketumbar ini pernah viral sebelum ini selepas pereka terkenal Dato’ Rizalman berkongsi resipi yang asalnya dari Tengku Ampuan Pahang, Tunku Azizah Aminah Maimunah dalam satu program masakan.

Cara Buat Daging Goreng Ketumbar Yang Sedap & Harum. Tengah Goreng Tak Sabar Nak Makan


Kelihatannya macam daging goreng kunyit kan tapi bukan. Daging goreng ketumbar ini lebih enak dan punya aroma yang harum dari rempah ketumbar terutama waktu digoreng. Tak sabar nak makan.




Cara buat daging goreng ketumbar

Bahan-bahan

Daging secukupnya – dipotong
4-5 sudu besar – ditumbuk kasar
Bawang besar -dibelah empat
Lobak merah -dipotong
Cili api
Cili besar atau lada benggala
Kicap lemak manis
Serbuk kunyit
Garam


 




Cara membuat

1. Gaul daging yang sudah dipotong dengan serbuk kunyit (lebihkan) bersama garam. Perap seketika.

2. Kemudian panaskan minyak dan goreng daging hingga sedikit garing.

3. Selepas daging garing, masukkan biji ketumbar yang tumbuk (sesuaikan dengan kuantiti daging). Gaul.

4. Seterusnya masukkan bawang besar, lobak merah dan cili. Gaul.

5. Renjiskan kicap lemak manis dan gaul rata. Siap, boleh kaup daging dan bahan-bahan lain, jangan kaup sekali minyak.

Hidangkan dengan nasi dan sambal belacan.

Sumber: Mamaamna Aisya


Resepi Oleh  Vanilla Kismis.

NAK RESIPI LAIN? Klik sini: Resepi Hati Lembu Masak Jintan Rasa Penuh Berempah


Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.
________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami: