Selalunya yang menjadi kegemaran orang ramai adalah kek chocolate atau kek red velvet kan? Mesti hampa pernah dengar pasal kek pelangi kan?
Bahan kek:
3 biji telur B
115 gram tepung kek
1/2 tbsp baking powder
90 gram gula kastor
1 tbsp ovelet
2 tbsp esen vanila
60 ml air
60 ml minyak jagung
Perasa Warna Pisang~Kuning
Perasa Warna Lemon~Oren
Perasa Warna Honeydew~Biru
Perasa Warna Panda~Hijau
Perasa Warna Red velvet~Merah
Perasa Warna Vanilla~Ungu
Bahan krim:
150 gram creamcheese
2 cawan non dairy whipping cream
Sos caramel
Cara membuat:
1. Satukan kesemua bahan kek kecuali minyak jagung, perasa dan pewarna
2. Pukul sehingga gebu dan warna menjadi pucat. Bahagikan adunan kepada 6 (70 gram setiap satu)
3. Masukkan 10 ml minyak jagung untuk setiap adunan. Perasa dan warnakan setiap adunan. Kacau rata menggunakan spatula
4. Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar 150c selama 10-12 minit sahaja. Jangan terlalu lama, nanti warna tak cantik
5. Untuk whipping cream, pukul sehingga kembang.
6. Lapiskan kek mengikut warna pelangi. Boleh rujuk video di bawah. Sejukkan dan sedia dihidang.
<span style="display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;" data-mce-type="bookmark" class="mce_SELRES_start"></span>
Kredit: Seminit Resepi KHALIFAH MEDIA NETWORKS
Ha, macam mana? Senang ja kan. Hanya ulang bubuh cream dengan kek pelangi ja. Kek ni kalau dah siap memang tak sempat nak simpan. Habis licin makan waktu tu jugak. Ibu-ibu dekat rumah boleh la cuba buat. Selamat mencuba!
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
5 Resepi Kek Minyak Sedap dan Senang Dicuba
Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.