loading...
Sos pencicah thai merupakan antara sos yang digemari ramai. Rasanya yang masam manis memang sedap apatah lagi jika dimakan bersama keropok lekor.
loading...
SOS THAI
BAHAN-BAHAN:
- 4 biji cili besar
- Segenggam cili padi merah dan hijau
- 6 ulas bawang putih
- Secawan gula
- Secawan cuka
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu bancuhan tepung ubi
loading...
CARA PENYEDIAAN:
1. Kisar cili besar, cili padi dan bawang putih.
2. Kemudian, masukkan bahan kisar, gula, cuka dan garam ke dalam kuali. Kacau sehingga mendidih.
3. Apabila sudah mendidih, kecilkan api dan masukkan air bancuhan tepung ubi.
4. Siap!
TIPS:
- Gunakan hanya 1 sudu tepung ubi. Air boleh letak berapa banyak yang anda mahu, janji sebati. Jangan masuk serbuk tepung selepas sos masak, nanti ia akan berketul.
Kredit resipi & foto: Nurul Mansor via Rasa
Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.