Cara Buat Kuih Kasturi Sedap & Tepung Salut Yang Rangup

Cara Buat Kuih Kasturi Sedap & Tepung Salut Yang Rangup

Sedapnya Kuih Kasturi. Rupanya nak buat kuih ini mudah sahaja. Bahan-bahannya sangat ringkas. Ada yang suka makan?

Cara Buat Kuih Kasturi Sedap & Tepung Salut Yang Rangup


Kalau tepung salut tu garing dan rangup, lagi nikmati. Jom cuba resipi perkongsian saudari Sri Sarimah Helsy ni. Pasti puas hati.


loading...


RESIPI KUIH KASTURI SEDAP


BAHAN-BAHAN:
1/2kg kacang hijau 
1-2 helai daun pandan
Gula secukupnya 
Sedikit garam 
Kelapa parut secukupnya – jika suka

BAHAN TEPUNG SALUT:
1 sudu makan marjerin 
110gm tepung gandum 
50gm tepung beras 
Sedikit serbuk kunyit 
Sedikit garam
Air secukupnya


loading...


CARA MEMASAK:

1.Rendam kacang hijau selama 3-4 jam. Kemudian rebus hingga empuk.



2. Bila kacang sudah empuk, masukkan daun pandan, gula secukupnya dan juga sedikit garam. Gaul dan kacau hingga kering. Angkat dan sejukkan.



3. Jika suka, boleh juga tambahkan kelapa parut. Ada juga yang menambah tepung gandum (empunya resipi guna gula sahaja).
4. Bila adunan kacang telah sejuk, bentukkan menjadi kepingan. Boleh bentuk guna tangan atau cetak guna acuan.



5. Untuk membuat bancuhan tepung, cairkan marjerin dengan memasukkan bekas ke dalam air panas.
6. Kemudian masukkan tepung gandum, tepung beras, serbuk kunyit, garam dan air. Jumlah air agak-agak sahaja. Adun sebati.
7. Ambil kepingan kacang tadi dan celup ke dalam bancuhan tepung. Masukkan terus ke dalam kuali berisi minyak panas dan goreng hingga kekuningan.




8. Angkat dan toskan minyak. Kuih Kasturi sedia untuk dinikmati.


Kredit resipi & foto: Sri Sarimah Helsy via Rasa


NAK RESIPI LAIN? Klik sini:


Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.
________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami: