Sedapnya Kuih Kasturi. Rupanya nak buat kuih ini mudah sahaja. Bahan-bahannya sangat ringkas. Ada yang suka makan?
loading...
RESIPI KUIH KASTURI SEDAP
BAHAN-BAHAN:
1/2kg kacang hijau
1-2 helai daun pandan
Gula secukupnya
Sedikit garam
Kelapa parut secukupnya – jika suka
BAHAN TEPUNG SALUT:
1 sudu makan marjerin
110gm tepung gandum
50gm tepung beras
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
Air secukupnya
loading...
CARA MEMASAK:
1.Rendam kacang hijau selama 3-4 jam. Kemudian rebus hingga empuk.
2. Bila kacang sudah empuk, masukkan daun pandan, gula secukupnya dan juga sedikit garam. Gaul dan kacau hingga kering. Angkat dan sejukkan.
3. Jika suka, boleh juga tambahkan kelapa parut. Ada juga yang menambah tepung gandum (empunya resipi guna gula sahaja).
4. Bila adunan kacang telah sejuk, bentukkan menjadi kepingan. Boleh bentuk guna tangan atau cetak guna acuan.
5. Untuk membuat bancuhan tepung, cairkan marjerin dengan memasukkan bekas ke dalam air panas.
6. Kemudian masukkan tepung gandum, tepung beras, serbuk kunyit, garam dan air. Jumlah air agak-agak sahaja. Adun sebati.
7. Ambil kepingan kacang tadi dan celup ke dalam bancuhan tepung. Masukkan terus ke dalam kuali berisi minyak panas dan goreng hingga kekuningan.
8. Angkat dan toskan minyak. Kuih Kasturi sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Sri Sarimah Helsy via Rasa
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.