Resipi Lemang Goreng Sedap. Kukus Pulut & Masak Macam Ni, Padu!

Resipi Lemang Goreng Sedap. Kukus Pulut & Masak Macam Ni, Padu!

Jom cuba masak Lemang Goreng. Pulut biasanya dijadikan pulut kuning ataupun dimakan bersama aneka kuah manis. Jika mahukan sedikit kelainan, anda boleh sajikan Lemang Goreng Celup Telur atau juga dipanggil Pulut Kukus Goreng buat ahli keluarga.

Resipi Lemang Goreng Sedap. Kukus Pulut & Masak Macam Ni, Padu!


Sedap! Boleh cuba resipi perkongsian saudari NorShawatie Mohamed ni. Pasti anak-anakpun suka.




CARA MASAK LEMANG GORENG @ PULUT KUKUS GORENG


BAHAN-BAHAN:

  • 1 kg beras pulut | direndam 8 jam 
  • 1 kotak kecil santan 
  • 1 cawan gula 
  • 1 sudu kecik garam 
  • 3 biji telur
  • 1 cawan air panas

CARA MEMASAK:

1.Satukan santan, gula dan garam dalam bekas. Campurkan juga air panas ke dalam santan. Kacau hingga sebati.

2.Toskan beras pulut dan kukus separuh masak. Angkat dan gaulkan dengan bancuhan santan tadi.

3.Kukus kembali pulut tadi hingga betul-betul masak. Angkat dan sejukkan anggaran 20 minit.

4.Masukkan pulut tadi ke dalam loyang dan ratakan hingga padat.


5.Potong kecil pulut tadi dan celupkan ke dalam telur yang telah dipukul.


6.Goreng dalam minyak panas sehingga garing dan kekuningan.


7. Angkat dan boleh dinikmati bersama gulai, sambal atau dimakan begitu sahaja.





Kredit resipi & foto: NorShawatie Mohamed


Resepi Oleh

NAK RESIPI LAIN? Klik sini:Kuih Kaswi Simple Sukatan Cawan


Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.
________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami: