Bila tiba raya, Biskut Dahlia antara salah satu biskut raya klasik kegemaran ramai yang wajib ada.
Jika anda bercadang nak buat biskut ini untuk raya nanti, saudari Suey Harriz Sue ada kongsikan resipinya. Jom cuba!
CARA MEMBUAT BISKUT DAHLIA KLASIK GUNA SUKATAN CAWAN
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan mentega – boleh guna marjerin
- 1 cawan gula kastor
- 1 cawan tepung jagung
- 1 cawan tepung kastard
- 1 biji kuning telur
- 2 cawan tepung gandum
- 2 titik esen vanilla
- Ceri secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Pukul mentega dan gula kastor hingga putih.
2.Kemudian masukkan kuning telur dan juga esen vanilla. Pukul sekejap.
3.Masukkan tepung jagung, tepung kastard dan tepung gandum yang telah diayak. Kaup balikkan hingga sebati dan jadi doh yang sempurna.
4.Ambil doh biskut, masukkan ke dalam acuan dan terap atas loyang yang telah dioles mentega. Boleh juga alas loyang dengan baking paper.
5.Letakkan potongan ceri di atas biskut.
6.Bakar biskut pada suhu 160-170c selama 25-30 minit.
7.Bila biskut masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Kredit resipi & foto: Suey Harriz Sue
Resepi Oleh
NAK RESIPI LAIN? Klik sini: Cara Buat Coklat Chip Cookies Yang Mudah, Sedap Macam Cookies Jenama Terkenal
Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.