Anda suka makan sawi jeruk ni? Biasanya untuk menikmati hidangan ni, anda terpaksa belinya di pasar. Kadang kala ragu juga mengenai status halal sawi jeruk ini, tahap kebersihan dan proses pembuatannya.
RESIPI SAWI JERUK HOMEMADE YANG DIYAKINI HALAL GUNA 5 BAHAN

BAHAN-BAHAN:
1kg sawi (Kai Choy)
Garam kasar secukupnya
CARA-CARA:
1.Potong sawi dan rendam sekejap untuk buang kotoran yang melekat pada sayur. Basuh dan toskan.
2. Lumur garam kasar pada seluruh kelopak sawi.

3. Bila semua kelopak sudah dilumur, letak sawi dalam bekas besar. Perap selama 4 jam.
4. Selepas 4 jam, basuh sawi dengan air bersih untuk membuang lebihan sisa garam kasar. Keringkan.


BAHAN AIR RENDAMAN / AIR PERAPAN:
3 liter air
500gm garam
3 sudu makan tepung beras
Serbuk kunyit
CARA MENJERUK:
1. Masak air dan garam. Bila air telah mendidih, tutup api dan sejukkan.
2. Bila air garam telah sejuk, masukkan kunyit serbuk dan tepung beras. Kacau hingga larut.
3. Ambil sawi yang telah dikeringkan tadi. Rendam dalam air perapan.
4. Perap selama seminggu dan jadilah sawi jeruk. Bolehlah digunakan dalam masakan.

Kredit resipi & foto: Ija Honey
Resepi Oleh
NAK RESIPI LAIN? Klik sini: Sambal Goreng Jawa Simple
Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.