loading...
Buat sendiri lagi jimat dan murah rupanya kambing perap ni. Kalau beli, boleh tahan mahal juga.
Resepi Kambing Perap Guna 3 Bahan Je. Mudah, Jimat & Murah. Pasti Puas Hati |
loading...
Resipi Kambing Perap Guna 3 Bahan
Bahan-bahan:
- Kambing 2 kg
- Sos kimball blackpepper 1 paket
- Bawang putih 1 labu (1/2 dadu, 1/2 blender dengan sos kimball tu)
Cara-cara:
- Basuh kambing. Segat kambing untuk buang air tu.
- Bawang putih ambil separuh, potong dadu dan separuh lagi blender bersama sos kimbal blackpepper.
- Kemudian ambil daging dan celup-celup dalam sos tu.
- Perap 2 hari sebelum masak supaya bahan-bahan meresap betul-betul ke dalam kambing, baru daging akan lembut.
Boleh la grill atau bakar dalam oven. Kalau cicah dengan sos blackpepper mesti sedap ni. Jom ikuti resepi sos pula.
loading...
Bahan-bahan sos blackpepper sedap:
- 1 tin sos carbonara berkrim
- Kentang rebus 2 biji (hancurkan)
- Susu full cream/fresh milk/low fat (sukat bg penuh 1 tin sos carbonara tu)
- 3/4 sb blackpepper (blender kering)
- 3 biji bawang putih (di dadu)
- 2 sb butter
- Kicap manis
- Garam
Cara-cara:
- Butter dipanaskan sehingga cair. Masukkan bawang putih. Bila dah naik bau masukkan sos carbonara.
- Masukkan susu dan kentang yang dilenyek.
- Kacau sentiasa sebab takut hangus. Masukkan blackpepper dan kicap, agak-agak warna dah okay, letakkan garam secukup rasa.
- Siap.
- Sos blackpepper kalau rasa macam pekat nak cair boleh la tambah air atau susu. (ikut yg di hendaki)
Selamat mencuba!
BACA : Cara Buat Bakso Indonesia, Resepi Original Dari Indonesia
________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami: