Aneka Resipi Sotong Yang Mudah & Menyelerakan

Aneka Resipi Sotong Yang Mudah & Menyelerakan

loading...

Rasanya ramai yang bekerja dari rumah kerana penularan wabak Covid-19 yang semakin membimbangkan. Malah, kita juga digalakkan untuk memasak sendiri di rumah. 

Aneka Resipi Sotong Yang Mudah & Menyelerakan

 

Para ibu tentu sudah kehabisan resipi untuk memasak buat keluarga tercinta. Jadi, kami kongsikan aneka resipi sotong yang enak dan mudah untuk disediakan.


loading...

1. SOTONG SAMBAL PETAI


 

BAHAN-BAHAN:

  • Bawang putih – dikisar
  • Bawang merah – dikisar
  • Cili kisar
  • Air asam jawa
  • Sotong goreng (separuh masak)
  • Petai
  • Garam
  • Gula

 

CARA PENYEDIAAN:

1. Tumis bawang yang telah dikisar sehingga kekuningan.

2. Kemudian, masukkan cili kisar. Tumis sehingga pecah minyak.

3. Masukkan sedikit air asam jawa.

4. Selepas itu, masukkan petai dan sotong.

5. Tambah garam dan gula. Siap!

*Saya letak serai atau daun limau purut sedikit. Ini rahsia sambal sotong jadi lebih sedap dan boleh hilangkan bau hanyir sotong.

Kredit resipi & foto: #homemadeByRoselyza

 

2. SOTONG BAKAR BERSAMBAL


 

BAHAN-BAHAN:

  • Sotong (saiz besar kalau dapat dengan telurnya sekali)
  • 15 tangkai cili kering – dikisar
  • 5 biji cili merah
  • 5 ulas bawang kecil
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 3 biji buah keras
  • 1 batang serai
  • 2 sudu besar sos tiram
  • Air asam jawa – secukupnya
  • Garam
  • Gula
  • Sedikit minyak masak

 

CARA PENYEDIAAN:

1. Bersihkan sotong dan kelar sotong tersebut tetapi jangan sampai putus.

2. Untuk sambal, kisar semua bahan iaitu cili kering, cili merah, semua bawang, buah keras dan serai.

3. Selepas itu, masukkan sos tiram dan air asam jawa. Kemudian, masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.

4. Akhir sekali, masukkan sedikit minyak. Adun semua hingga sebati.

5. Ratakan sambal di atas pemanggang, letakkan sotong dan tutup permukaan sotong dengan lebihan sambal.

6. Masak lebih kurang 5 hingga 7 minit. Untuk keringkan air, buka tutup pemanggang dan teruskan memanggang (balik-balikkan sotong) sehingga masak. Jangan terlalu lama kerana sotong akan jadi liat.



loading...


3. SOTONG PHAT PHET


 

BAHAN-BAHAN:

BAHAN A (KISAR ATAU KISAR KASAR)

  • Cili api/cili merah – ikut kepedasan sendiri
  • Bawang putih
  • Bawang merah
  • Kunyit hidup
  • Serai
  • Belacan
  • Lada hitam – letak sedikit sahaja

BAHAN B:

  • Sotong
  • Asam keping
  • 1 batang serai – diketuk
  • Sedikit garam dan gula
  • Daun limau purut

BAHAN SAYUR:

  • Kacang panjang
  • Lobak merah
  • Bunga kobis

 

CARA PENYEDIAAN:

1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan masukkan serai yang telah diketuk sehingga naik bau dan pecah minyak.

2. Setelah tumisan kering, masukkan sedikit air.

3. Kemudian, masukkan sotong, asam keping, daun limau purut, garam dan gula.

4. Akhir sekali, masukkan kacang panjang, lobak merah dan bunga kobis.

5. Kacau rata dan biarkan sayur layu sedikit.

6. Siap.

Kredit resipi & foto: Juna Natull

 

4. KERABU SOTONG ALA THAI


 

BAHAN-BAHAN:

  • 1 batang serai *
  • 5 biji cili api merah *
  • 1 biji bawang *
  • 1 biji tomato *
  • 2 biji limau nipis
  • Sos ikan
  • Daun ketumbar

 

CARA PENYEDIAAN:

1. Bersihkan sotong. Kemudian, panaskan air. Setelah air mendidih, masukkan sotong.

2. Kacau sotong kira-kira 5 minit. Jangan terlalu lama kerana nanti sotong akan jadi liat.

3. Bila sotong dah masak, angkat dan masukkan ke dalam mangkuk besar supaya mudah untuk menggaul nanti.

4. Potong halus bahan-bahan yang bertanda * tetapi elak potong tomato dan bawang terlalu halus.

5. Masukkan semua bahan-bahan yang telah dipotong ke dalam sotong tadi. Masukkan sedikit sos ikan, garam dan gula.

6. Kemudian masukkan air limau nipis. Jika anda suka masam, tambah lagi air limau nipis ke dalam sotong.

7. Patahkan daun ketumbar dan masukkan ke dalam sotong yang sudah siap digaul.

8. Siap.

Kredit resipi & foto: Noorfazrina Aida

 

5. SOTONG TELUR MASIN


 

BAHAN-BAHAN:

  • 10 ekor sotong (potong nipis)
  • 5 sudu besar tepung jagung
  • 3 sudu besar lada sulah
  • 1 biji telur
  • Sedikit garam

*Gaul semua dan goreng dalam 3 – 4 minit

  • Beberapa helai daun kari
  • 3 batang cili padi
  • 3 sudu besar salted butter
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu besar serbuk pati ayam
  • 2 biji telur masin – rebus dan ambil kuning sahaja.

 

CARA PENYEDIAAN:

1. Cairkan butter dan masukkan telur kuning. Masak sehingga berbuih.

2. Masukkan cili padi, daun kari dan serbuk pati ayam. Gaul hingga sebati.

3. Kemudian, masukkan sotong yang telah digoreng tadi dan gaulkan sehingga rata dan kering. Tutup api.

4. Tabur gula dan gaul dalam masa seminit agar gula sebati.

Kredit resipi & foto: Nita Wan

 

Kredit: Resipi Kanda Dinda via Rasa

 

NAK RESIPI LAIN? Klik sini:

 Sup Ikan Merah, Cara Masak June. Takde Sup Bunjut Ikan Pun Tak Apa.


Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.
________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami: