loading...
Resepi Kari Ikan
loading...
Bahan-bahanya :
● 1 ekor ikan tongkol/apa2 ikan - bersihkan dan dipotong2
● 5 biji bendi - dipotong pangkal dan hujung
● 1 bji terung bulat - potong baji
● 1 biji tomato - potong baji
● 2 biji bawang merah - tumbuk
● 1 ulas bawang putih - tumbuk
● 1 cm halia - tumbuk
● 2 sudu makan cili giling
● 1 pkt kecil serbuk kari
● 1/2 cawan air asam jawa
● 1 cawan air
● 2 cawan santan pekat
● minyak secukupnya
● gula dan garam secukup rasa
● sedikit daun kari
loading...
Cara memasaknya :
1. Tumiskan bahan tumbuk. Bila dah kekuningan masukkan cili giling. Tumis sampai agak garing. Masukkan air asam jawa. Masukkan serbuk kari sekali. Tumis bahan2 sampai garing.
2. Masukkan 1 cawan air dan 1 cawan santan. Masukkan juga terung dan bendi serta ikan tongkol. Masak sampai mendidih.
3. Masukkan 1 cawan santan lagi. Perasakan juga dengan garam dan gula. Biarkan mendidih sekali lagi dan masukkan tomato sekejap.Bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Selamat mencuba!!

Credit : Resepi Sheila Rusly via Azlina Ina resepi
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
Resepi Siakap kerabu mangga
Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.