Asam Rebus Ikan Parang @ Asam Pedas Utara, Masam-masam Sikit Lagi Sedap.

Asam Rebus Ikan Parang @ Asam Pedas Utara, Masam-masam Sikit Lagi Sedap.

loading...

Asam Pedas Utara atau lebih popular dengan nama Asam Rebus ini memang super sedap. Guna Ikan Parang segar lagi bergandalah sedapnya. Rahsia kesedapannya biarlah rasa masam masam sikit, baru best.

Asam Rebus Ikan Parang @ Asam Pedas Utara, Masam-masam Sikit Lagi Sedap.

 

Ni resipi perkongsian dari June Ahmad. Katanya, “Ni kalau makan, boh kuah banyak banyak dan makan dengan sambal belacan dan ikan masin gerenti makan bertambah-tambah baq hang.” June guna ikan parang tapi boleh juga guna apa apa ikan yang sesuai macam ikan tenggiri dan lain-lain.


loading...


ASAM REBUS IKAN PARANG @ ASAM PEDAS UTARA




.

BAHAN-BAHAN :

  • Ikan parang @ ikan apa2 je yg sesuai
  • 1@2 bunga kantan
  • 1 ikat daun kesum
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • 6@7 asam keping
  • 8 biji bendi

Bahan kisar:

  • 5 ulas bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 10 biji cili kering
  • 1 sudu teh lada hitam
  • Belacan sikit



loading...


CARA MEMASAK :
1. Masuk bahan kisar dalam periuk.
2. Rebus sekejap sambil-sambil tambah air.
3. Biar lama sikit tak apa supaya bawang dan cili tu betul-betul masak.Masuk sekali asam keping sekali pun ok.



.

4. Kemudian bolehlah masuk ikan, garam, perasa secukup rasa.



.

5. Akhir masuk bunga kantan dan daun kesum.Biar mendidih lagi



.

6. Sesuaikan rasa, kuah tu biar terasa masam-masam sikit baru lagi sedap.
7. Sajian siap dihidang

Kredit foto dan resipi : June Ahmad
Rasa



NAK RESIPI LAIN? Klik sini:

3 Resepi Ikan Yang Menarik Dan Sedap. Boleh Cuba Resepi Ni!  


Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.
________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami: